Wat je eet, ben je zelf
- door Femke
- •
- 03 mrt, 2019

Zien eten, is doen eten. En vaak willen kinderen precies hetzelfde eten als jij. Niet zo handig als je net een stuk chocolade naar binnen zit te werken of je kinderen de plek gevonden hebben waar jij je geheime voorraad bewaart. Of wacht jij tot je kinderen op bed liggen, voordat je snoept? Totdat je kinderen een lege bak ijs zien liggen in de prullenbak.
Hoe eerlijk is het om van ons kind te eisen suikervrij te eten, als wij dit zelf ook niet doen?
Kinderen leren over eten door hoe wij met eten omgaan. Vraag jezelf eens af of jij wel gezond en gevarieerd genoeg eet. En wat voor effect dit heeft op je lichaam, je leven en je gezondheid? Zijn er misschien nog zwangerschapskilo's die je kwijt wilt raken? En als je hierover nagedacht hebt, kun je dan nog steeds zeggen dat wat jij eet goed is?
Ik hoor je zeggen: "Maar ik ben volwassen en ik mag toch zeker zelf bepalen wat ik eet. En wat ik als volwassene mag, betekent niet dat mijn kind dat ook mag". Ja daar heb je een punt. Als je daar tenminste in gelooft.
Door een gezond eetpatroon van onze kinderen te eisen, maar dit zelf niet te doen, zeggen wij eigenlijk dat er voor ons als volwassenen andere regels gelden dan voor henzelf. En dat zij moeten doen wat wij willen; gehoorzaam moeten zijn in plaats van zelf na te leren denken.
Betekent dit dat je een kind alles moet laten eten wat hij of zij wilt? Natuurlijk niet. Wij willen namelijk nog steeds dat zij gezond en gevarieerd eten zodat zij gezonde volwassenen worden.
Maar wat dan? Eigenlijk zijn er twee oplossingen, die elkaar niet per se uitsluiten maar samen toegepast kunnen worden. Ten eerste kunnen wij eens goed kijken naar ons eigen eetpatroon en besluiten om meer groente, meer fruit en gezonder en gevarieerder te eten zodat wij een goed voorbeeld zijn voor onze kinderen. Je maakt het jezelf hiermee gemakkelijker omdat je kind daardoor altijd kan eten wat jij eet. En misschien ondervind je nog wel andere voordelen van gezond eten, zoals gewichtverlies, meer energie en een betere gezondheid. En ten tweede moeten wij misschien soms iets losser zijn met het dieet van onze kinderen en hen iets "slechts" laten eten, zoals wij zelf ook wel een doen.
Laten we dit vooral niet zien als een aanval op hoe wet eten of als een dwingend advies dat we alles wat niet gezond is niet mogen eten. Maar het zien als een kans om ons eigen eetpatroon onder de loep te nemen en een beter voorbeeld te zijn voor onze kinderen.
Wil je dat je kinderen meer groentes en fruit gaan eten? Laat ze dan eens helpen in de keuken met snijden en koken!
Of zorg voor een gezonde snack uit school, bestaande uit snoeptomaten, komkommer, wortels of druiven.

Driftbuien zijn, net als bijten, een uiting van emoties en behoeften. Emoties en behoeften waar zij nog maar moeilijk mee om kunnen gaan en door een tekort aan taal onvoldoende kunnen uiten. Driftbuien zijn dan ook een onderdeel van de normale ontwikkeling op weg naar de groei tot volwassenheid. Het lastige aan driftbuien is dat ze vaak voorkomen op momenten dat je het net niet kunt gebruiken, bijvoorbeeld als je moe bent, ergens heen moet of in de supermarkt staat. Een deel van de driftbuien is te voorkomen door te zorgen dat jij en je kind uitgerust zijn, het niet al te druk is op een dag en door duidelijk te zijn, regels te stellen en deze consequent toe te passen. Probeer op de andere momenten te denk aan deze tips.
Je bent in gesprek met een andere ouder, let even niet op en hebt alweer een rij tanden in je arm staan. Je voelt de boze gevoelens al in je opborrelen en voelt dat je kind een grens overgaat. Nu ben je er klaar mee!
Haal diep adem en de lees de volgende vijf tips over hoe je ermee om kunt gaan als je kind jou bijt.
1. Het is een fase
In bepaalde levensfases hoort bijten bij de normale ontwikkeling. Tussen de twee en vier jaar komt bijtgedrag, net als slaan, regelmatig voor (meestal met een piek rond de drie jaar oud). Dit betekent niet dat het gewenst is, maar wel dat je het kunt verwachten. Acceptatie is dan ook je beste vriend. Het maakt namelijk onderdeel uit van de ontwikkeling van je kind. Je kind is nog niet goed in staat om zijn emoties te reguleren en uit dit op een, voor ons, vreemde manier. Je kunt je kind op de volgende manieren helpen.
2. Voorkom dat je kind je kan bijten
Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Meestal heeft je kind je al een aantal keer gebeten, voordat het echt een probleem aan het worden is. Misschien heb je al gemerkt dat je kind het alleen op bepaalde momenten doet en misschien zie of voel je het zelfs al aan komen.
Het is niet oké als je kind zichzelf, anderen of zijn omgeving pijn doet. Wilt je kind je bijten, houdt hem of haar tegen en zeg: “Ik ga je helpen, want je mag anderen niet bijten”. Natuurlijk is het beter om het te voorkomen door op tijd te reageren op zijn behoefte of een alternatief te bieden. Wil je er iets aan doen, dan is het wel belangrijk om te weten waar het gedrag vandaan komt.