Blog Post

Barnsteen: werkt het wel of werkt het niet

  • door Femke
  • 22 feb, 2019
Het ene kind heeft nauwelijks last van doorkomende tanden, de ander is wat zeurderig en de volgende krijst de hele boel bij elkaar van de pijn en kan er niet van slapen. Je raadt het al; mijn dochter doet het laatste en heeft al veel last gehad van de drie tanden die inmiddels door zijn gekomen. Ik houd mijn hart vast voor de volgende tanden die er aan zitten te komen. En laten we het dan nog maar niet hebben over doorkomende kiezen.

De dagen gaan nog wel. Er is veel afleiding en prikkels waardoor je kind minder pijn ervaart. Ook kun je je kind op een bevroren bijtring of een broodkorst laten kauwen. Het wordt lastiger zodra je kind moet gaan slapen en er ineens geen afleiding meer is. Je kind wordt constant herinnert aan de pijn en in slaap vallen wordt onmogelijk. Ook wordt je kind om de haverklap huilend wakker van de pijn waardoor jij geen oog dicht doet en jullie allebei vermoeid aan een nieuwe dag beginnen.

Als ouder wil je dat je kind zo weinig mogelijk ongemak en pijn ervaart én zelf vind je het ook fijn om in de nacht te slapen in plaats de halve nacht met je kind op te zitten. De ene keer is het aanbrengen van wat tandgel, zoals chamodent" target="_top">chamodent, genoeg. De andere keer is de pijn die je kind ervaart zo hartverscheurend dat je besluit een zetpil te geven. En soms is de enige remedie rondjes lopen met je kind in de draagdoek tot je kind uiteindelijk in slaap valt. En dan hopen dat je kind blijft slapen, wanneer je haar neerlegt.

Op het internet las ik verhalen over barnsteen. Sommige ouders waren lovend en schreven dat hun kind na het dragen van een ketting of armband van barnsteen nooit meer last had gehad van tandpijn. Ik was vooral sceptisch, omdat ik weinig kon vinden over de werking en het mij onduidelijk was of zoiets zou kunnen werken. Toch besloot ik een armband aan te schaffen onder het motto: "baadt het niet, dan schaadt het niet".

Barnsteen is zoals de naam doet geloven geen steen. Het is versteende hars van naaldbomen uit Scandinavië. Deze hars heeft zich miljoenen jaren geleden gevormd. De barnsteen is een reinigende steen waarvan wordt gedacht dat het negatieve energie en pijn om kan zetten in positieve energie. Daarom kan het helpen bij gevoelens van neerslachtigheid, stress, depressie en suïcidaliteit. Het kan ook helpen bij fysieke klachten van de maag, darmen, lever, milt, nieren, keel en galblaas. Daarnaast helpt het ook bij gewrichtsklachten. En als laatste zou het kinderen helpen bij doorkomende tanden en kiezen.

Barnsteen werkt als volgt. Door de lichaamswarmte komt barnsteenzuur vrij wat door het lichaam opgenomen wordt en wat tegen de pijn helpt.

Ik koos voor een armband omdat een ketting mij minder veilig leek. (Later las ik echter ergens dat barnsteen het beste werkt als het gedragen wordt in de buurt van waar de pijn wordt ervaren.) De armband was echter nog wat groot om als armband te gebruiken bij mijn 9-maander, dus werd het een enkelbandje. Ze kan het zelf afdoen, dus enige oplettendheid is wel noodzakelijk. Alle kralen zijn voor de veiligheid vastgezet met knopen.

Je raadt het misschien al. Ik heb tot nu toe nog geen verschil gemerkt in tandpijn. Mijn dochter heeft bij de laatste doorkomende tand nog steeds het meeste baadt gehad bij tandgel, een zetpil en rondjes in de draagdoek. Dat neemt echter niet weg dat er mensen zijn die geloven dat het voor hun kind wel helpt. En het is natuurlijk ook een mooie accessoire.

P.s.

Door de tandpijn kunnen kinderen gaan bijten. Dit is vooral vervelend als je borstvoeding geeft. Daarom enkele tips bij tandpijn. 

  • Overdag kun je je kind laten kauwen op een koude bijtring uit de vriezer of een broodkorst
  • Heb je het idee dat je kind erg last van tandpijn heeft, dan kun je tandgel, zoals chamodent" target="_blank">chamodent gebruiken, of een zetpil geven.
  • Als je kind je bijt, koppel je kind dan af door je pink in de mondhoek van je kind te duwen zodat het vacuüm wordt verbroken. En leg even later weer aan als je kind wil drinken. Of duw het gezicht van je kind voorzichtig in je borst zodat je kind de tepel wel los moet laten. 
  • Sommige moeders kiezen ervoor om niets te zeggen en hun pijn letterlijk te verbijten uit angst dat hun kind ervan schrikt en (tijdelijk) niet meer uit de borst wil drinken. Je kunt echter ook aangeven dat het pijn doet en dat je niet wil dat hij of zij je bijt (ook al zal hij of zij dit nog niet begrijpen).
  • Ben je gebeten? Dan kan het helpen je tepel na het voeden in te smeren met lanoline of kokosolie. Ook kun je proberen om het volgende voedingsmoment te beginnen met je minst pijnlijke borst. In het ergste geval kun je een keer een afgekolfd flesje melk geven of voeden met een tepelhoedje (doe dit laatste altijd in overleg met een lactatiekundige).
door Femke 18 sep, 2020
In deze post vertel ik wat je allemaal nodig hebt om ook wasbaar te kunnen luieren op de opvang.
door Femke 12 sep, 2019
Je loopt met je kind in de supermarkt. Hij wilt een bepaalt snoepje en dat mag niet van jou. Vervolgens krijgt je kind vanuit het niets een enorme driftbui. Je bent overdonderd en weet even niet hoe je hiermee om moet gaan. 

Driftbuien zijn, net als bijten, een uiting van emoties en behoeften. Emoties en behoeften waar zij nog maar moeilijk mee om kunnen gaan en door een tekort aan taal onvoldoende kunnen uiten. Driftbuien zijn dan ook een onderdeel van de normale ontwikkeling op weg naar de groei tot volwassenheid. Het lastige aan driftbuien is dat ze vaak voorkomen op momenten dat je het net niet kunt gebruiken, bijvoorbeeld als je moe bent, ergens heen moet of in de supermarkt staat. Een deel van de driftbuien is te voorkomen door te zorgen dat jij en je kind uitgerust zijn, het niet al te druk is op een dag en door duidelijk te zijn, regels te stellen en deze consequent toe te passen. Probeer op de andere momenten te denk aan deze tips.

1. Blijf kalm
Je kind is overweldigd door emoties en heeft het even moeilijk. Het beste wat je kunt doen is zelf rustig blijven. Door verdrietig, boos of afkeurend te reageren, wordt het niet beter en soms alleen maar erger. Je kind doet dit niet om jou te pesten, maar hij heeft je nodig om hem te helpen zijn emoties te reguleren. Dit kun je het beste doen door zelf kalm te blijven.

2. Het is niet persoonlijk
Je kind kan tijdens een driftbui van alles zeggen: "Jij bent stom", "Ik hou niet meer van jou" en "Ik mag ook nooit iets". Of in het ergste geval zeggen ze iets in de trant van: "Dit is kindermishandeling", terwijl de rest van de supermarkt mee staat te luisteren. Niet erg fijn natuurlijk, maar weet dat je kind spreekt vanuit emotie. Ook al zegt je kind zulke dingen, hij meent het niet en heeft er achteraf spijt van (ook al vindt hij het nog waarschijnlijk moeilijk om echt sorry te zeggen). Het helpt niet om je deze woorden aan te trekken. Ga op een rustig moment met je kind in gesprek aan laat weten dat jij het niet fijn vindt om deze woorden te horen.
door Femke 11 sep, 2019

Je bent in gesprek met een andere ouder, let even niet op en hebt alweer een rij tanden in je arm staan. Je voelt de boze gevoelens al in je opborrelen en voelt dat je kind een grens overgaat. Nu ben je er klaar mee! 

Haal diep adem en de lees de volgende vijf tips over hoe je ermee om kunt gaan als je kind jou bijt. 

 

1. Het is een fase

In bepaalde levensfases hoort bijten bij de normale ontwikkeling. Tussen de twee en vier jaar komt bijtgedrag, net als slaan, regelmatig voor (meestal met een piek rond de drie jaar oud). Dit betekent niet dat het gewenst is, maar wel dat je het kunt verwachten. Acceptatie is dan ook je beste vriend. Het maakt namelijk onderdeel uit van de ontwikkeling van je kind. Je kind is nog niet goed in staat om zijn emoties te reguleren en uit dit op een, voor ons, vreemde manier. Je kunt je kind op de volgende manieren helpen.


2. Voorkom dat je kind je kan bijten

Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Meestal heeft je kind je al een aantal keer gebeten, voordat het echt een probleem aan het worden is. Misschien heb je al gemerkt dat je kind het alleen op bepaalde momenten doet en misschien zie of voel je het zelfs al aan komen.

Het is niet oké als je kind zichzelf, anderen of zijn omgeving pijn doet. Wilt je kind je bijten, houdt hem of haar tegen en zeg: “Ik ga je helpen, want je mag anderen niet bijten”. Natuurlijk is het beter om het te voorkomen door op tijd te reageren op zijn behoefte of een alternatief te bieden. Wil je er iets aan doen, dan is het wel belangrijk om te weten waar het gedrag vandaan komt.

Meer posts
Share by: