5 tips voor meer slaap
- door Femke
- •
- 03 apr, 2019

Vermoeidheid, slecht slapen en veel wakker worden. We kennen het allemaal als ouders. En een vermoeide ouder, is meestal geen leuke ouder. Daarom wil ik je vijf tips geven om meer slaap te krijgen:
1. Ga samen slapen (tenzij jij en je kind van elkaar wakker worden, dan kun je beter apart slapen, mits dit zonder huilen of slaaptrainen gaat). Je hoeft je bed niet meer uit, maar kan bij het eerste teken van onrust aanleggen of een aai over de bol geven.
2. Ga op tijd naar bed, dus niet tot 23 uur als een zombie op de bank blijven zitten, maar om 20 uur al lekker je pyjama aantrekken, tanden poetsen en je bed induiken.
3. Probeer overdag bij te slapen wanneer je kind slaapt of vraag iemand op je kind te letten terwijl jij even bij kan slapen. Probeer in het weekend uit te slapen terwijl je partner alvast met de kinderen naar beneden gaat en draai het de volgende dag eventueel om zodat je partner ook uit kan slapen.
4. Probeer 's nachts niet op de klok te kijken. De klok zorgt voor veel frustratie en negatieve gedachten waardoor je minder makkelijk weer in slaap valt en minder ontspannen slaapt.
5. Realiseer je dat doorslapen helemaal niet natuurlijk is. Te diep slapen vergoot de kans op wiegendood en is slecht voor de bloedsuikerspiegel van baby's. We worden allemaal meerdere keren per nacht wakker, ook wij als volwassenen. We hebben dorst, moeten naar het toilet of hebben het te warm/te koud. Een baby of jong kind heeft echter de hulp van zijn ouder nodig om weer verder te kunnen slapen. Gemiddeld kunnen kinderen van nature tussen het tweede en derde levensjaar uit zichzelf inslapen en doorslapen.
Slaapt jouw kind al door? Prijs je dan als een van de gelukkigen en doe er je voordeel mee!

Driftbuien zijn, net als bijten, een uiting van emoties en behoeften. Emoties en behoeften waar zij nog maar moeilijk mee om kunnen gaan en door een tekort aan taal onvoldoende kunnen uiten. Driftbuien zijn dan ook een onderdeel van de normale ontwikkeling op weg naar de groei tot volwassenheid. Het lastige aan driftbuien is dat ze vaak voorkomen op momenten dat je het net niet kunt gebruiken, bijvoorbeeld als je moe bent, ergens heen moet of in de supermarkt staat. Een deel van de driftbuien is te voorkomen door te zorgen dat jij en je kind uitgerust zijn, het niet al te druk is op een dag en door duidelijk te zijn, regels te stellen en deze consequent toe te passen. Probeer op de andere momenten te denk aan deze tips.
Je bent in gesprek met een andere ouder, let even niet op en hebt alweer een rij tanden in je arm staan. Je voelt de boze gevoelens al in je opborrelen en voelt dat je kind een grens overgaat. Nu ben je er klaar mee!
Haal diep adem en de lees de volgende vijf tips over hoe je ermee om kunt gaan als je kind jou bijt.
1. Het is een fase
In bepaalde levensfases hoort bijten bij de normale ontwikkeling. Tussen de twee en vier jaar komt bijtgedrag, net als slaan, regelmatig voor (meestal met een piek rond de drie jaar oud). Dit betekent niet dat het gewenst is, maar wel dat je het kunt verwachten. Acceptatie is dan ook je beste vriend. Het maakt namelijk onderdeel uit van de ontwikkeling van je kind. Je kind is nog niet goed in staat om zijn emoties te reguleren en uit dit op een, voor ons, vreemde manier. Je kunt je kind op de volgende manieren helpen.
2. Voorkom dat je kind je kan bijten
Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Meestal heeft je kind je al een aantal keer gebeten, voordat het echt een probleem aan het worden is. Misschien heb je al gemerkt dat je kind het alleen op bepaalde momenten doet en misschien zie of voel je het zelfs al aan komen.
Het is niet oké als je kind zichzelf, anderen of zijn omgeving pijn doet. Wilt je kind je bijten, houdt hem of haar tegen en zeg: “Ik ga je helpen, want je mag anderen niet bijten”. Natuurlijk is het beter om het te voorkomen door op tijd te reageren op zijn behoefte of een alternatief te bieden. Wil je er iets aan doen, dan is het wel belangrijk om te weten waar het gedrag vandaan komt.