Waar kun je verder allemaal opletten bij het aanschaffen van wasbare luiers?
Overbroekjes
Naast het soort systeem
kun je nadenken over de stoffen die je wilt gebruiken. Qua overbroekjes heb je de keuze uit PUL of wol. PUL
is een stof die gelamineerd is met een plastic substantie. Hierdoor wordt het vocht tegen gehouden, maar is de stof nog wel ademend. Wol is de meer natuurlijke keuze, maar bijvoorbeeld niet vegan, en vraagt om onderhoud.
Sommige overbroekjes hebben flappen aan de uiteinden. Hierdoor blijft je prefold, hydrofiele doek, oogjesluier of losse inlegger goed zitten. Overbroekjes die flappen hebben, zijn bijvoorbeeld de overbroeken van Milovia of Blümchen.
Ook zul je een afweging moeten maken tussen enkele of dubbele lekgoten. Broekjes met een dubbele lekgoot (zoals deze van buttons) zijn beter in staat om het vocht binnen het overbroekje te houden en voorkomen daarmee lekkage. Ook is er door de dubbele lekgoot vaak meer ruimte in de luier voor een extra inlegger.
Vind je het belangrijk om te weten waar je luier vandaan komt? Kijk dan in deze tabel.
Verder kun je nadenken over drukknoopjes versus klittenband. Met klittenband is de luier makkelijker te verstellen en netter aan te sluiten op de pasvorm van je kind. Met drukknoopjes kan het nog wel eens voorkomen dat je kind qua maat precies tussen twee drukknoopjes invalt. Door middel van handige trucjes is dit nog wel te corrigeren.
Een nadeel van klittenband is dat klittenband slijt en steeds minder goed plakt, waardoor luiers met klittenband minder kinderen mee kunnen gaan dan luiers met drukknoopjes. Ook kunnen je luiers met klittenband in de was aan andere luiers gaan plakken en zul je elke keer de wirwar van luiers uit elkaar moeten trekken. Een ander nadeel van klittenband is dat je kind dit op een gegeven moment zelf los krijgt. Dit is natuurlijk geen probleem als je er een romper overheen doet. Echter ook bij drukknoopjes is het zo dat kinderen deze op latere leeftijd zelf open kunnen krijgen. Een voordeel van klittenband kan zijn dat je kind, wanneer hij of zij zindelijk begint te worden, makkelijk zelf de luier uit kan krijgen.
Deze luier, de GroVia O.N.E.
(AIO) heeft zelfs de keuze voor drukknoopjes en klittenband.
Luiers en inleggers
Waar je nog meer over na kunt denken, is de stof van de luier of inlegger die je wilt gaan gebruiken. De meeste goedkope versies bestaan uit microvezel. Deze stof neemt snel vocht op, maar houdt niet heel veel vocht vast. Hierdoor kan er bij een te kleine romper, knellende kleding of in de draagdoek, druklekkages ontstaan waardoor de luier gaat lekken. Het advies is daarom om een microvezel inlegger altijd te combineren met een bamboe of hennep inlegger. Een microvezel inlegger mag vanwege de stof niet direct tegen de billen. Dit kan voor irritatie zorgen. Leg er daarom altijd een inlegvel bovenop of doe de inlegger in een pocketluier. Deze StayDry inlegger van Milovia bestaat uit microvezel, maar heeft een fleece bovenlaag, waardoor deze wel direct tegen de billen mag.
Een andere stof is katoen. Deze neemt snel vocht op (echter iets minder snel dan de microvezel) en houdt meer vocht vast (dan de microvezel). Ook deze kun je daarom het beste combineren met een bamboe of hennep inlegger. Het voordeel van katoen is dat het, in tegenstelling tot microvezel, een natuurlijke stof is die geen plastic bevat.
Een geliefde keuze voor een luier of inlegger is bamboe. Bamboe neemt minder snel vocht op dan microvezel en katoen, maar kan meer vocht vasthouden. Daarnaast is het een natuurlijke stof, die direct tegen de huid gebruikt kan worden.
Als laatste kun je kiezen voor hennep. Deze stof neemt het meeste vocht op, waardoor je met deze inlegger het langst qua tijd kunt doen. Echter neemt het traag vocht op, waardoor je deze het beste kunt combineren met een microvezel of katoenen inlegger.
Gebruik je een combinatie van inleggers, leg dan de snelst absorberende bovenop (microvezel of katoen) en de meest absorberende onderop (bamboe of hennep).
In deze absorptietabel
kun je per luier zien hoeveel deze opneemt.
Ik hoor veel mensen over de charcoal bamboe inlegger. Deze is relatief goedkoop, maar de naam is misleidend. Deze inlegger bestaat namelijk slechts uit twee lagen bamboe (de boven- en de onderkant) en voor de rest uit microvezel. Hierdoor neemt de inlegger snel vocht op, maar kan de inlegger slecht het vocht vasthouden en ook minder vocht vasthouden dan een inlegger die volledig uit bamboe bestaat, zoals de bamboe inlegger van Little Lamb.
Pasvorm
Elke luier en overbroekje valt anders bij elk kind. Een goede pasvorm is echter noodzakelijk om lekkages te voorkomen. Sommige luiers zijn te breed, anderen te smal. De beste manier is daarom om een aantal luiers uit te proberen door deze te lenen van iemand, te huren of te kopen (en bij ontevredenheid door te verkopen). Bedenk ook dat bijvoorbeeld niet alle overbroekjes over alle luiers gaan. Houdt er rekening mee dat de pasvorm van je kind door de groei kan veranderen en dat een luier soms wel en soms niet zo goed aansluit. Met behulp van trucjes is dit soms te corrigeren.
Kosten
Een belangrijke overweging zijn de kosten. De kosten van wasbare luiers
liggen over het algemeen veel lager dan die van wegwerp luiers, vooral als je de luiers voor meerdere kinderen gebruikt, maar je kunt het zo duur en zo gek maken als je zelf wilt. Mijn advies is om zo makkelijk mogelijk te beginnen, bijvoorbeeld met de hydrofiele doeken die je al hebt liggen, en van daaruit je stash verder uit te breiden. Hydrofiele doeken, oogjesluiers, prefolds of losse inleggers zijn een goedkope manier om wasbaar te luieren. Voor oudere kinderen kan dit echter, zeker voor de nacht, niet genoeg zijn. Je kunt dan bijvoorbeeld een voorgevormde, of een nachtluier, bijkopen. Mijn advies is om simpel te beginnen en te kopen wat je op dat moment nodig hebt. Zo voorkom je dat je luiers in de kast hebt liggen die je niet gebruikt.
Kan ik beter voor nieuwe of tweedehands luiers gaan?
Uit duurzaamheidsoverwegingen gaat mijn voorkeur altijd uit voor tweedehands goederen. Echter het nadeel bij tweedehands wasbare luiers is dat je geen idee hebt hoe lang iemand het heeft gebruikt, hoe intensief de luiers zijn gebruikt en hoe goed ze zijn gewassen. Dit kan van invloed zijn op de waterdichtheid van een overbroekje, de absorptie van een luier, de staat van het klittenband en de rek van het elastiek. Mocht je voor tweedehands kiezen, zorg dan dat je goed op de hoogte bent van de staat van de luiers, om teleurstelling te voorkomen.
Vooral als je luiers wilt gaan gebruiken voor meerdere kinderen, adviseer ik om voor nieuwe luiers te gaan. Ben je toch ontevreden over de luiers of komt er geen tweede kindje? Dan kun je ervoor kiezen de luiers door te verkopen. Voor een weinig gebruikte tot nieuwe luier kun je zo’n 75% van de aankoopprijs verwachten. Voor gebruikte luiers kun je zo’n 50% van de aankoopprijs verwachten. Luiers waar tweedehands moeilijker aan te komen is, zoals de nachtluiers van Anavy, kun je voor een betere prijs verkopen.
Bij het aanschaffen van een wasbare luier komt veel kijken. Weet je het even niet meer of wil je graag advies op maat? Maak dan een afspraak met
een wasbaar luierconsulente zoals ik.