Blog Post

Help je kind zijn lichaam, gedachten en emoties reguleren.

  • door Femke
  • 15 aug, 2019

Je kind bevindt zich het liefst in een veilige, rustige en kalme toestand. Dit wordt ook wel homeostase genoemd. Bij stress, ziekte en gevaar verandert de staat van je kind. Je kind wilt het liefst weer terug naar de originele toestand en slaat daarom alarm, door bijvoorbeeld te gaan huilen. Dit alarm is een trigger voor de verzorger om voor het kind te gaan zorgen en hem of haar in zijn behoeften te voorzien. Als het kind voorzien is, zal hij weer terug gaan naar zijn rustige toestand, waarin hij zich verder kan ontwikkelen, groeien en sociale interactie met anderen aan kan gaan. Alleen in een kalme toestand kan hij dit optimaal doen.


Baby’s worden hulpeloos geboren, zijn nog niet in staat hun lichaam (temperatuur, hartslag en meer), gedachten en emoties te reguleren en zijn hiervoor afhankelijk van anderen. Regulatie betekent letterlijk “regelmatig worden van”. Een manier om bijvoorbeeld je kind te helpen bij de regulatie van zijn lichaamstemperatuur is om hem of haar bij je te nemen en op je ontblote borst te leggen.

Wist je dat je borsten koeler worden wanneer je baby het warm heeft en warmer worden wanneer je baby het koud heeft...

De biologische moeder, is door haar hormonen, de conceptie, zwangerschap en bevalling, fysisch en psychologisch, verbonden met haar kind. Hierdoor is zij beter in staat, dan anderen in het leven van het kind, om het kind te helpen reguleren. Zowel voor als na de geboorte wisselen zij stoffen en informatie met elkaar uit en hebben hier beide gezondheidsvoordeel van. Zo hebben vrouwen die borstvoeding geven minder kans op bepaalde vormen van borstkanker en zijn kinderen die borstvoeding krijgen beter in staat om ziektes te bestrijden en daardoor te overleven. Daarom spreken we van symbiotische regulatie. 

 

Door de hormonen is de moeder super alert voor de signalen van je kind en is zij in staat om zelfs te meest subtiele signalen op te vangen en hier op in te spelen. Het is alsof zij zijn of haar gedachten kan lezen. Doordat zij met elkaar verbonden zijn, wordt zijn honger letterlijk haar honger. 

 

Heb je wel eens gemerkt dat als je kind begint te huilen, dat de stress door je lijf giert en je het steeds moeilijker vindt om normaal na te denken en te functioneren? Alles in je vertelt je dat je voor je kind moet zorgen en deze reactie stopt pas wanneer je dit gedaan hebt. Andersom werkt het ook. Als de moeder rustig is, wordt haar kind ook rustig. Doordat jouw hartslag normaal klopt, je rustig adem haalt en ontspannen beweegt, gaat jouw kind zijn hartslag, ademhaling en spierspanning zich aanpassen aan die van jou. 

 

Fysieke nabijheid is belangrijk middel om de signalen van je kind op te kunnen vangen, daarom kan het fijn zijn om je kind de eerste maanden van zijn leven regelmatig te dragen. Daarnaast is lichamelijk contact in het algemeen een goede manier om je kind te troosten en te helpen zijn of haar emoties te reguleren. Lichamelijk contact zorgt er namelijk voor dat er oxytocine vrijkomt, zowel bij jou als je kind. Deze stof heeft een kalmerende werking en werkt cortisol, de stof die zorgt voor stress, tegen. 

“Regulatie van de lichamelijke en mentale staat van je kind, zorgt er voor dat hij zich in een kalme en rustige staat bevindt. In deze staat kan hij het beste groeien.” 

Natuurlijk zijn ook anderen in staat om je kind te helpen reguleren. Echter ervaren zij minder hormonen en zijn zij niet op dezelfde manier als jij met je kind verbonden, waardoor zij minder goed in staat zijn om de subtiele signalen van je kind op te vangen en hier op in te spelen. Wanneer een kind door iemand anders gereguleerd wordt, spreken we van co-regulatie. 

 

Naarmate kinderen ouder worden, gaat de symbiotische regulatie steeds meer over op zelfregulatie en co-regulatie. Maar ook wij als volwassenen houden behoefte aan co-regulatie. Denk maar aan die ene vriendin bij wie je altijd op de schouder uit kan huilen. 

 

Wil je hier meer over weten? Lees dan het boek ‘Wat baby’s nodig hebben’ van Melanie Visscher.

door Femke 18 september 2020
In deze post vertel ik wat je allemaal nodig hebt om ook wasbaar te kunnen luieren op de opvang.
door Femke 12 september 2019
Je loopt met je kind in de supermarkt. Hij wilt een bepaalt snoepje en dat mag niet van jou. Vervolgens krijgt je kind vanuit het niets een enorme driftbui. Je bent overdonderd en weet even niet hoe je hiermee om moet gaan. 

Driftbuien zijn, net als bijten, een uiting van emoties en behoeften. Emoties en behoeften waar zij nog maar moeilijk mee om kunnen gaan en door een tekort aan taal onvoldoende kunnen uiten. Driftbuien zijn dan ook een onderdeel van de normale ontwikkeling op weg naar de groei tot volwassenheid. Het lastige aan driftbuien is dat ze vaak voorkomen op momenten dat je het net niet kunt gebruiken, bijvoorbeeld als je moe bent, ergens heen moet of in de supermarkt staat. Een deel van de driftbuien is te voorkomen door te zorgen dat jij en je kind uitgerust zijn, het niet al te druk is op een dag en door duidelijk te zijn, regels te stellen en deze consequent toe te passen. Probeer op de andere momenten te denk aan deze tips.

1. Blijf kalm
Je kind is overweldigd door emoties en heeft het even moeilijk. Het beste wat je kunt doen is zelf rustig blijven. Door verdrietig, boos of afkeurend te reageren, wordt het niet beter en soms alleen maar erger. Je kind doet dit niet om jou te pesten, maar hij heeft je nodig om hem te helpen zijn emoties te reguleren. Dit kun je het beste doen door zelf kalm te blijven.

2. Het is niet persoonlijk
Je kind kan tijdens een driftbui van alles zeggen: "Jij bent stom", "Ik hou niet meer van jou" en "Ik mag ook nooit iets". Of in het ergste geval zeggen ze iets in de trant van: "Dit is kindermishandeling", terwijl de rest van de supermarkt mee staat te luisteren. Niet erg fijn natuurlijk, maar weet dat je kind spreekt vanuit emotie. Ook al zegt je kind zulke dingen, hij meent het niet en heeft er achteraf spijt van (ook al vindt hij het nog waarschijnlijk moeilijk om echt sorry te zeggen). Het helpt niet om je deze woorden aan te trekken. Ga op een rustig moment met je kind in gesprek aan laat weten dat jij het niet fijn vindt om deze woorden te horen.
door Femke 11 september 2019

Je bent in gesprek met een andere ouder, let even niet op en hebt alweer een rij tanden in je arm staan. Je voelt de boze gevoelens al in je opborrelen en voelt dat je kind een grens overgaat. Nu ben je er klaar mee! 

Haal diep adem en de lees de volgende vijf tips over hoe je ermee om kunt gaan als je kind jou bijt. 

 

1. Het is een fase

In bepaalde levensfases hoort bijten bij de normale ontwikkeling. Tussen de twee en vier jaar komt bijtgedrag, net als slaan, regelmatig voor (meestal met een piek rond de drie jaar oud). Dit betekent niet dat het gewenst is, maar wel dat je het kunt verwachten. Acceptatie is dan ook je beste vriend. Het maakt namelijk onderdeel uit van de ontwikkeling van je kind. Je kind is nog niet goed in staat om zijn emoties te reguleren en uit dit op een, voor ons, vreemde manier. Je kunt je kind op de volgende manieren helpen.


2. Voorkom dat je kind je kan bijten

Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Meestal heeft je kind je al een aantal keer gebeten, voordat het echt een probleem aan het worden is. Misschien heb je al gemerkt dat je kind het alleen op bepaalde momenten doet en misschien zie of voel je het zelfs al aan komen.

Het is niet oké als je kind zichzelf, anderen of zijn omgeving pijn doet. Wilt je kind je bijten, houdt hem of haar tegen en zeg: “Ik ga je helpen, want je mag anderen niet bijten”. Natuurlijk is het beter om het te voorkomen door op tijd te reageren op zijn behoefte of een alternatief te bieden. Wil je er iets aan doen, dan is het wel belangrijk om te weten waar het gedrag vandaan komt.

Meer posts
Share by: