Natuurlijk tandenpoetsen: tandtabletten
- door Femke
- •
- 17 jun, 2019
Natuurlijk ouderschap is voor mij onlosmakelijk verbonden met natuurlijk leven. Elke keer zetten we nieuwe stappen richting duurzamer, natuurlijker, plantaardiger, verpakkingsvrijer en eenvoudiger leven. Nu de enorme voorraad aan tandpasta eindelijk op is, is het tijd om over te stappen naar een meer duurzame en natuurlijke vorm van tandpasta.
Daarom heb ik afgelopen zaterdag op de Ouder Natuurlijk beurs bij Bag-again denttabs tand tabletjes met fluoride aangeschaft. Een zak met 100 gram tabletten kost €12,95. Hiermee schijn je met twee keer per dag poetsen vijf maanden te kunnen doen. De denttabs zijn gemaakt op basis van cellulose, van gecontroleerde natuurcosmetica, duurzaam en milieuvriendelijk.
De afgelopen week heb ik deze gebruikt en ik ben aangenaam verrast. De smaak is fris, net als bij tandpasta uit een tube. Het gebruik is makkelijk: je doet een tablet in je mond, bijt het stuk, maakt je tandenborstel vochtig en begint met poetsen. En het allerbelangrijkste: je tanden en mond worden er schoon van.
De tandtabletten schuimen minder dan bij tandpasta, maar dit vind ik zelf geen probleem. Probeer wel je tandenborstel niet al te nat te maken, want anders loopt het tandpasta-watermengsel langs je tandenborstel omlaag. Waar ik wel even aan moest wennen, was het gevoel als je het tablet doorbijt. Dat moment voelt alsof je een hap meel in je mond hebt. Gelukkig verdwijnt dit zodra je je begint te tandenpoetsen met je vochtige tandenborstel.
Kortom, tandenpoetsen met tandtabletten is niet heel veel anders dan met tandpasta. Het is makkelijk in gebruik, de smaak is aangenaam en fris en je tanden worden goed schoon. Wel schuimt het minder dan je misschien gewend bent en moet je misschien even wennen aan iets nieuws. Ik ben in elk geval erg tevreden en het idee dat ik hier mee tal van plastic verpakkingen uitspaar en een meer natuurlijke tandpasta gebruik, is voor mij een goede reden om hier mee door te gaan.
Naast randtabletten biedt Bag-again talloze andere plasticvrije en verpakkingsvrije producten aan. Alle goederen worden met zo min mogelijk verpakkingen opgestuurd en de service is uitstekend. Dit artikel is overigens niet gesponsord. Ik deel echter graag mijn ervaringen met less waste, duurzamere en natuurlijkere oplossingen.

Driftbuien zijn, net als bijten, een uiting van emoties en behoeften. Emoties en behoeften waar zij nog maar moeilijk mee om kunnen gaan en door een tekort aan taal onvoldoende kunnen uiten. Driftbuien zijn dan ook een onderdeel van de normale ontwikkeling op weg naar de groei tot volwassenheid. Het lastige aan driftbuien is dat ze vaak voorkomen op momenten dat je het net niet kunt gebruiken, bijvoorbeeld als je moe bent, ergens heen moet of in de supermarkt staat. Een deel van de driftbuien is te voorkomen door te zorgen dat jij en je kind uitgerust zijn, het niet al te druk is op een dag en door duidelijk te zijn, regels te stellen en deze consequent toe te passen. Probeer op de andere momenten te denk aan deze tips.
Je bent in gesprek met een andere ouder, let even niet op en hebt alweer een rij tanden in je arm staan. Je voelt de boze gevoelens al in je opborrelen en voelt dat je kind een grens overgaat. Nu ben je er klaar mee!
Haal diep adem en de lees de volgende vijf tips over hoe je ermee om kunt gaan als je kind jou bijt.
1. Het is een fase
In bepaalde levensfases hoort bijten bij de normale ontwikkeling. Tussen de twee en vier jaar komt bijtgedrag, net als slaan, regelmatig voor (meestal met een piek rond de drie jaar oud). Dit betekent niet dat het gewenst is, maar wel dat je het kunt verwachten. Acceptatie is dan ook je beste vriend. Het maakt namelijk onderdeel uit van de ontwikkeling van je kind. Je kind is nog niet goed in staat om zijn emoties te reguleren en uit dit op een, voor ons, vreemde manier. Je kunt je kind op de volgende manieren helpen.
2. Voorkom dat je kind je kan bijten
Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Meestal heeft je kind je al een aantal keer gebeten, voordat het echt een probleem aan het worden is. Misschien heb je al gemerkt dat je kind het alleen op bepaalde momenten doet en misschien zie of voel je het zelfs al aan komen.
Het is niet oké als je kind zichzelf, anderen of zijn omgeving pijn doet. Wilt je kind je bijten, houdt hem of haar tegen en zeg: “Ik ga je helpen, want je mag anderen niet bijten”. Natuurlijk is het beter om het te voorkomen door op tijd te reageren op zijn behoefte of een alternatief te bieden. Wil je er iets aan doen, dan is het wel belangrijk om te weten waar het gedrag vandaan komt.