Blog Post

Het ABCD van gehechtheid

  • door Femke
  • 06 feb, 2019

In mijn vorige blog legde ik uit wat gehechtheid is, namelijk een emotionele band tussen ouder (of een andere verzorgende) en kind. Dat een kind gehecht is, zegt echter niets over de manier waarop het kind gehecht is. Er wordt onderscheid gemaakt tussen veilige en onveilige hechting. Deze blogt gaat verder in op de verschillende typen van gehechtheid, die worden aangeduid met de letters A, B, C en D. De types onderscheiden zich in de mate waarin het kind op ontdekking gaat (exploratie) en de nabijheid van de ouder zoekt (gehechtheidsgedrag).

 

Er zijn vier typen van gehechtheid:

 

A. Onveilig-vermijdend gehecht        

Ongeveer 20% van de kinderen is op deze manier gehecht. Deze kinderen exploreren veel en gebruiken hun ouder niet als een veilige basis. Wanneer de ouder weggaat of terugkomt reageren zij nauwelijks en gaan verder met hun spel alsof er niets gebeurt is. Deze vorm van hechting ontstaat doordat de ouder het kind doorgaans negeert of afwijst. Ondanks dat deze kinderen veel op ontdekking uit gaan en vroeg zelfstandig lijken, ervaren zij veel stress in een onbekende omgeving. Zij doen geen beroep op hun ouder om deze stress te verminderen omdat zij bang zijn voor afwijzing.

 

B. Veilig gehecht

Van alle kinderen is 60 tot 70% veilig gehecht aan de ouder. Deze kinderen gebruiken de ouder als veilige basis van waaruit zij de wereld kunnen ontdekken en terug naar kunnen keren bij angst, gevaar of verdriet. Wanneer deze kinderen van slag zijn, omdat de ouder even weg is gegaan, zijn deze kinderen weer makkelijk door de ouder te troosten. Dit type ontstaat doordat de ouder bewust is van de signalen van het kind en hier gepast op reageert.  

 

C. Onveilig-afwerend (ambivalent) gehecht

Ongeveer 10 % van de kinderen is op deze manier gehecht. Deze kinderen ontdekken weinig en spenderen veel tijd in de buurt van hun ouder. Wanneer zij gescheiden worden van hun ouder, zijn zij snel van slag. Bij terugkomst van de ouder klampen zij zich letterlijk vast, maar reageren tegelijk ook boos en teleurgesteld dat de ouder is weggegaan. Deze kinderen laten zich minder makkelijk troosten. Kinderen hechten zich op deze manier wanneer de ouder inconsequent en onvoorspelbaar reageert. Sommigen van deze ouders zijn emotioneel niet beschikbaar voor hun kinderen doordat zij een depressie hebben. 

 

D. Gedesorganiseerd gehecht

Deze vorm van gehechtheid ontstaat wanneer de verzorger extreem onvoorspelbaar is. De ene keer reageert de verzorgr wel, maar de andere keer niet. Dit komt voor bij kinderen met trauma’s of ouders met onverwerkte trauma’s, kinderen die opgroeien in weeshuizen met veel wisselende verzorgers of in meerdere pleeggezinnen hebben gewoond. Er ontstaat letterlijk verwarring bij deze kinderen waardoor zij niet weten hoe zij moeten reageren of verschillende reacties tegelijkertijd laten zien. Deze kinderen zoeken tegelijkertijd toenadering en keren zich af van de verzorger. Enkele van de gedragingen die deze kinderen laten zien, zijn wiegen of de handen voor het gezicht slaan. Het zijn manieren om om te gaan met de stress die zij ervaren. De aanwezigheid van de ouder zorgt in deze gevallen voor extra stress in plaats van dat de verzorger de stress wegneemt.

 

Gehechtheid wordt overgedragen van ouder op kind; een onveilig gehechte ouder, heeft vaker een onveilig gehecht kind. Dit proces kan echter doorbroken worden. Door training kan een ouder zich bewuster worden van de signalen van het kind en leren hier gepaster op te reageren. Het volgen van de behoeften van je kind staat centraal binnen attachment parenting. De uitgangspunten die Dr. Sears geformuleerd heeft, de 7 B's, dragen hier aan bij. Dragen, borstvoeden en samen slapen zijn manieren voor de ouder om beter de signalen van het kind op te kunnen vangen en snel te kunnen reageren, maar zijn geen garantie voor een veilige hechting. In een volgend blog ga ik verder in op hoe attachment perenting bij kan dragen aan een veilige hechting. 


door Femke 18 sep, 2020
In deze post vertel ik wat je allemaal nodig hebt om ook wasbaar te kunnen luieren op de opvang.
door Femke 12 sep, 2019
Je loopt met je kind in de supermarkt. Hij wilt een bepaalt snoepje en dat mag niet van jou. Vervolgens krijgt je kind vanuit het niets een enorme driftbui. Je bent overdonderd en weet even niet hoe je hiermee om moet gaan. 

Driftbuien zijn, net als bijten, een uiting van emoties en behoeften. Emoties en behoeften waar zij nog maar moeilijk mee om kunnen gaan en door een tekort aan taal onvoldoende kunnen uiten. Driftbuien zijn dan ook een onderdeel van de normale ontwikkeling op weg naar de groei tot volwassenheid. Het lastige aan driftbuien is dat ze vaak voorkomen op momenten dat je het net niet kunt gebruiken, bijvoorbeeld als je moe bent, ergens heen moet of in de supermarkt staat. Een deel van de driftbuien is te voorkomen door te zorgen dat jij en je kind uitgerust zijn, het niet al te druk is op een dag en door duidelijk te zijn, regels te stellen en deze consequent toe te passen. Probeer op de andere momenten te denk aan deze tips.

1. Blijf kalm
Je kind is overweldigd door emoties en heeft het even moeilijk. Het beste wat je kunt doen is zelf rustig blijven. Door verdrietig, boos of afkeurend te reageren, wordt het niet beter en soms alleen maar erger. Je kind doet dit niet om jou te pesten, maar hij heeft je nodig om hem te helpen zijn emoties te reguleren. Dit kun je het beste doen door zelf kalm te blijven.

2. Het is niet persoonlijk
Je kind kan tijdens een driftbui van alles zeggen: "Jij bent stom", "Ik hou niet meer van jou" en "Ik mag ook nooit iets". Of in het ergste geval zeggen ze iets in de trant van: "Dit is kindermishandeling", terwijl de rest van de supermarkt mee staat te luisteren. Niet erg fijn natuurlijk, maar weet dat je kind spreekt vanuit emotie. Ook al zegt je kind zulke dingen, hij meent het niet en heeft er achteraf spijt van (ook al vindt hij het nog waarschijnlijk moeilijk om echt sorry te zeggen). Het helpt niet om je deze woorden aan te trekken. Ga op een rustig moment met je kind in gesprek aan laat weten dat jij het niet fijn vindt om deze woorden te horen.
door Femke 11 sep, 2019

Je bent in gesprek met een andere ouder, let even niet op en hebt alweer een rij tanden in je arm staan. Je voelt de boze gevoelens al in je opborrelen en voelt dat je kind een grens overgaat. Nu ben je er klaar mee! 

Haal diep adem en de lees de volgende vijf tips over hoe je ermee om kunt gaan als je kind jou bijt. 

 

1. Het is een fase

In bepaalde levensfases hoort bijten bij de normale ontwikkeling. Tussen de twee en vier jaar komt bijtgedrag, net als slaan, regelmatig voor (meestal met een piek rond de drie jaar oud). Dit betekent niet dat het gewenst is, maar wel dat je het kunt verwachten. Acceptatie is dan ook je beste vriend. Het maakt namelijk onderdeel uit van de ontwikkeling van je kind. Je kind is nog niet goed in staat om zijn emoties te reguleren en uit dit op een, voor ons, vreemde manier. Je kunt je kind op de volgende manieren helpen.


2. Voorkom dat je kind je kan bijten

Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Meestal heeft je kind je al een aantal keer gebeten, voordat het echt een probleem aan het worden is. Misschien heb je al gemerkt dat je kind het alleen op bepaalde momenten doet en misschien zie of voel je het zelfs al aan komen.

Het is niet oké als je kind zichzelf, anderen of zijn omgeving pijn doet. Wilt je kind je bijten, houdt hem of haar tegen en zeg: “Ik ga je helpen, want je mag anderen niet bijten”. Natuurlijk is het beter om het te voorkomen door op tijd te reageren op zijn behoefte of een alternatief te bieden. Wil je er iets aan doen, dan is het wel belangrijk om te weten waar het gedrag vandaan komt.

Meer posts
Share by: